söndag 16 maj 2010

Shredding och sommarkänslor

Vilken härlig vårtid det är! Vitsippor överallt, grönskande björkar, grönt gräs, doften av grillat hänger i luften..! Jag älskar den här årstiden, där löftet om sommar fortfarande vilar rikt och vinterns isiga minnen ligger precis bakom hörnet. Antibiotikakuren är över och jag och min man mår bättre. Kroppen påverkades hårt av alla mediciner, vi var extremt trötta i över en vecka. Däremellan fick jag mens (igen), förmodligen på naturlig väg, men ändå! Inga besvärande hormonsvängningar den här gången, dock, vilket alltid känns bra. Armarna är som spaghetti just nu, jag har precis avslutat en 20-minuters stenhård träning med Jillian Michaels, den är intensiv, rolig och den TAR!! Redan efter en vecka märker jag att min kondis är oerhört mycket bättre och musklerna känns betydligt fastare. Magen är plattare och benen spänstigare. Men jag har dragit på mig en hälsensinflammation av allt hoppande och skuttande, jag är nog för tung för att göra det här, men det struntar jag i. Eller så har jag fel slags skor, men det struntar jag också i. Så länge jag rör på mig så kan jag acceptera smärtande hälsenor, det är jag van vid.

Den kommande veckan ska jag plantera rabarbern och hallonbuskarna, de växer så det knakar i mitt kök, och sedan följer pionen (som snart är 1 meter hög i köket) och funkian. Jag ska fylla alla pallkragar med jord och kogödsel och plantera ovanstående samt jordgubbar och smultron och sedan ska jag direktså dill, sallad, blomkål och morötter och sätta gul lök och potatis. Jag har en bra känsla om den här sommaren och hösten, det känns som om den kommer att bära mycket frukt, och inte bara i en bemärkelse. :) Mina och min mans föräldrar ska förhoppningsvis också få ta del av skörden; det finns nästan ingenting så underbart som att kunna dela ut frukt och grönsaker. Jag har just gjort en saftig kaka med vinbär och hallon som står och svalnar på bänken i köket; den doftar ljuvligt. Jag funderar på att låta min man ta med sig den till grensrådet i kyrkan imorgon, eller så ger vi bort den. Jag älskar att baka, men jag tänker inte äta den. Bättre att någon annan gör det.

Här är receptet:

Svärmor Eivors kaffekaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 gram smält smör
3-5 dl bär

Sätt på ugnen 175 grader (lite svalare vid varmluftsugn). Smöra och bröa en springform (ca 22 cm diameter). Vispa ägg och socker pösigt. Vänd försiktigt ner vetemjöl och smör och häll i formen. Sprid ut bären över smeten. Grädda i ca 175 grader ungefär 30 minuter, känn efter med en sticka i mitten, den ska inte vara kladdig. Låt svalna lite. Dekorera med bär och florsocker. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass, eller vadhelst du föredrar. Saftig, låg kaka med smak av sommar.

Inga kommentarer: