onsdag 30 mars 2011

Frösådd och kryddor

Onsdag. Ny start på bloggandet.

Idag har jag äntligen satt pumpafröna och squashfröna! De står nu övertäckta av plastfolie i mitt varma söderfönster och svettas underbart. Så småningom sätter jag dem i större krukor och någon gång i maj sätter jag ut dem direkt i varm, gödslad jord, gärna blandad med lite sand. Det kommer att bli ollonpumpor "Honey Bear" och "Black Zucchini". Pumporna blir mörkt gröna, relativt små och får gult, saftigt fruktkött som är perfekt för ugnsstekning, soppor, pajer och liknande. Squashen blir svartgrön och skörden riklig, vilket jag längtar efter. Förra året fick jag både vintersquash och pumpa av Kristina, härliga plantor som tog sig ENORMT i mina pallkragar. Pumporna spred sig överallt och jag fick flera stycken som jag kunde använda i matlagning, stora gyllengula och ett par gröna också. Zucchinin blev mörkgrön och frodig, jag fick både JÄTTESTORA (ca 5 dm långa och drygt 1 dm i omkrets) och mindre. Alla var underbara att äta och jag gav bort massor. I fjol sådde jag och skördade även blandsallad (såband), morötter och gul lök. Salladen var oerhört tacksam (drivbänk med lock fungerade underbart), morötterna skördade jag alldeles för tidigt och gallrade inte tillräckligt, så de blev pyttesmå. Löken blev aldrig riktigt stor, jag tror att jag hade för lite jord i den kragen. Blomkålen, vars plantor jag köpte på Ljustorps handelsträdgård fick en parasit och dog innan det hann bli mer än druvsmå kålhuvuden. Sorgligt! Jag planterade även tomater, men de blev rankiga och fula, och frukterna blev aldrig riktigt klara. Jag tror inte att tomater passar här, det blåser för mycket och jag har för lite odlingsmöjligheter.
Sedan satte jag även sommarmalva, riddarsporre, pion, akleja och jordgubbar, varav malvan växte mest och blev vackrast. Jordgubbarna känns inte heller som något för mig.

I år blir det som sagt pumpor och squash, men även ruccolasallad, morötter (såband), spenat (såband), lin och sommarblommor. Allt ska direktsås när jorden är varm, nylagd, gödslad och blandad. Jag har även planer på att sätta ett nytt fruktträd, förmodligen plommon. Vi tänker förmodligen ta ner det gamla äppelträdet, som aldrig har burit frukt så länge jag har bott här (snart åtta år). Jag har också lite hemliga drömmar om potatis och mer sallad, men vi får se vad som får plats i pallkragarna. Det jag definitivt behöver är mer jord, gödsel (kanske från ett stall i närheten?) och ett bra ogräsmedel. Jag måste också sköta om marken mer, genom att klippa gräset oftare. Och så har vi ju den nya jordplätten vid brevlådan, också, där jag planterade funkia och några fetblad i höstas. Massor av ogräs kom helt gratis med den VÄLDIGT DYRA jorden, som enligt försäljaren var "perfekt för odling", men det skulle - också enligt honom - vara åkerjord. Nåja, vis av erfarenheten, eller åtminstone en smula skeptisk inför fler, ska jag se till att ogräset i år inte kväver mina drömmar om en blommande halvrundel nedanför brevlådan. Och jag ska sätta lökar där, också. Påskliljor och tulpaner.

Så, nu är jag definitivt klar för dagen vad det gäller trädgården den kommande sommaren. Tre goda brödlimpor ska bakas idag och ges bort och jag ska göra en stor sats gryta eller gratäng, också, även det att ge bort. Det blir en trevlig omväxling mot min sedvanliga dagslättja! ;)

Inga kommentarer: