torsdag 9 juli 2009

Potatispiroger!


Ännu mer matnyttigt; potatispiroger:

Deg:
5-6 små kokta potatisar, gärna fortfarande lite varma
ca 100 g margarin
ca 5-8 dl vetemjöl eller mer
salt
2 ägg

Fyllning:
ca 400 g köttfärs
margarin
1 stor lök - grovhackad
4 portioner kokt basmatiris
1 pkt babyspenat
200 g strimlad salami
1 buljongtärning
sumackrydda
svartpeppar
trocomare

Degen -
Sätt ugnen på ca 200 grader. Skala potatisen, blanda med margarin och salt, mixa i ägg och vetemjöl till en relativt slät deg. Dela i bitar, det antal piroger du vill ha; stora eller små. Det räcker till åtminstone 7-8 stora piroger. Kavla ut degämnena till rundlar på väl mjölat bakbord, degen behöver vara fast och smidig. Lägg över den kavlade degen på smörpappersbeklädd plåt.
Fyllningen -
Stek lök tillsammans med köttfärs och buljong, tillsätt spenat, salami och kryddor, stek tills allt är väl blandat. Tillsätt det kokta basmatiriset och blanda väl.

Lägg en klick på ena sidan av degrundlarna och vik över det andra hörnet, kläm åt runt. Upprepa med resten av pirogerna. Grädda i ca 200 grader runt 15-20 minuter. Blir frasiga och mjuka och passar utmärkt till picknickmat. Det blir fyllning över vilket kan ätas som middags- eller lunchmat! Bra, va?

Inga kommentarer: